Hrvatsko planinarsko društvo "BELIŠĆE"

Brezovo polje 24.03.2007.
984 m, najviši vrh Slavonije

 

Planina Psunj, sa svojim najvišim vrhom, Brezovo polje, 984 metara nad morem, spada u najviše planine sjeverne Hrvatske, i najviši je vrh Slavonije.

Bez obzira na vrlo loše vrijeme nismo se dali smetati te smo ujutro 25.03.2007 u 5 h krenuli ka našem cilju, Brezovom polju. Cijelim putem nas je pratila kiša, no kako sreća prati hrabre tako je polako prestala padati pred Novom Gradiškom. Sa planinarenjem smo krenuli od planinarske kuće Strmac ( 461 m) koja se nalazi na bivšem izletištu, najljepšem biseru Psunja, koje je nekada bilo uređeno i kao takvo bilo glavno izletište tog kraja. Umjetno jezero je popločeno i od njega je napravljen bazen koji se punio čistom izvorskom vodom, no na žalost u Domovinskom ratu je sve potpuno uništeno. Smješteno je u podnožju gorja Psunj ispod brijega Strmac, u samoj dolini kojom protječu gorski potoci Šumetlica u koju se na samom Strmcu ulijeva Begovica. Izletište je desetak kilometara udaljeno od Nove Gradiške.

Odmah uz dom kreće i staza koje vodi ka Brezovom polju, a sam start je vrlo strm i djeluje zastrašujuće, no sva sreća nije previše dug, tako da smo se zagrijali na radnu temperaturu i dalje hodali pjevajući.