Hrvatsko planinarsko društvo "BELIŠĆE"

Mecsek, Zengö

Mađarska rapsodija 11.03.2007.

 

Prošli vikend smo proveli u susjednoj državi Mađarskoj. Kako nam je to vrlo blizu, odlučili smo obići istočni Mecsek koji je vrlo zanimljiv i po prirodnim ljepotama sličan našem Papuku u koji smo, kako je to već poznato, zaljubljeni.

Mecsek je smješten u mađarskom dijelu Baranje. Gorje Mecsek je prekriveno šumama (čiji je najviši vrh Zengő visine 682 m) i Villánysko gorje (442 m) a oni skrivaju značajne prirodne vrijednosti. Na padinama (Pečuh /Pécs/, Mohač /Mohács/, Villány, Siklós) uspijevaju vrhunska vina i voće posebne arome.

Zemljopisne značajke i specifična vegetacija njene submediteranske klime čine krajolik raznolikim. Baranju, sa njenim rijekama, šumovitim krajolicima, bogato raslojenom kulturom, skladom arhitektonske i umjetničke baštine nazivaju još i "Panonskom Toskanom".

Naša tura je trajala punih 8 sati i nauživali smo se ljepota, te vas odmah molim za razumijevanje što će ovaj puta biti zaista punooo fotografija. Jednostavno je bilo nemoguće odabrati samo neke, a da se dočara sva ljepota tog kraja.

U 9 sati smo stigli u podnožje istočnog Mecseka i krenuli širokom planinarskom stazom koja je odmah bila posuta cvijećem, te nas je ta rapsodija boja i mirisa pratila sve do kraja naše obilaznice.

Ekipa koja je krenula u nezaboravno mađarsku avanturu. Svaki put nas je sve više, jer kada neke ljude zarazimo dobrim raspoloženjem oni ostaju vjerni našem PD "Belišće", a svoja društva tu i tamo počaste svojim prisustvom.