Hrvatsko planinarsko društvo "BELIŠĆE"

 

Pet izleta na početku godine

 

Belišćanski planinari su već u prvom mjesecu ove godine odradili pet zanimljivih izleta.

Prvi izlet 6.siječnja, Krndija-jezero Borovik, 14. siječnja, Požeška gora – najviši vrh Kapavac, 20. i 21.siječnja, Vincekov pohod u Murskom Središću, 27. siječnja, Šetnja Valpovštinom i 28. siječnja,  Krndija- Gazije.

Na dvodnevni izlet u Mursko Središće - 20. Vincekov pohod se uputilo 9 planinara. Ovo je najmasovniji izlet planinara u Hrvatskoj.  I ove godine tamo se okupilo 3700 planinara diljem Hrvatske i izvan nje. Naši planinari su ovaj put dan prije boravili u Lendavi slovenskom gradu na samoj tromeđi s Mađarskom i Hrvatskom. Ovo nije prvi posjet tamošnjim planinarima, pa je boravak bio ugodan, a uživali su i tamošnjim poznatim termama, te u obilasku njihovih brežuljaka i vinograda. Drugi dan su se priključili na veliki planiarski pohod u organizaciji PD „Bundek“ (također dugogodišnji planinarski prijatelji) na 20. Vincekov pohod. Iako ove godine bez snijega, međimurski bregi su bili ispunjeni velikom brojem planinara i uživalo se u već tradicionalnom i dobro organiziranom programu.

Izlet Šetnja Valpovštinom postaje tradicija za ovo doba godine.  Za razliku od prošle godine kada smo uživali u sniježnim radostima, ovj put nije bilo snijega, ali već procvali jaglaci i sunčano vrijeme  uljepšalo je ugođaj. Okupilo se dvadeset učesnika. Krenulo se ispred dvorca u Valpovu kroz park, šumu i polje do rijeke Vučice, pa obalom do područja Ladne vode s vikendicama-vikendica našeg planinara Drage Cvenića. Ugodna šetnja trajala je oko dva sata. Vođa puta je bila Ruža Cvenić. Domaćin i još troje logističara su pripremili zakusku, potpalili i održavali vatru. Po dolasku i nakon okrijepe, pripremale su se razne planinarske delicije na vatri, te se nastavilo s ugodnim druženjem do kasnih poslijepodnevnih sati. Na povratku uvijek isti zaključak-prelijep izlet i druženje, ali trebalo je umjerenije s delicijama, no nakon fizičkih aktivnosti-hodanja, udisanja svježeg i čistog zraka, blagodati sunčevih zraka-tko može odloljeti.

Nedjelja je planirana za tradicionalni izlet Zadnja prvoga Gazije. Više godina ovdje se posljednje njedjelje u prvom mjesecu godine okupljaju planinari u organizaciji PD „Sunovrat“ Đurđenovac. Okupljanje se održalo kao i do sada ispred planinarske kuće Tivanovo. Devet naših članova bili su učesnici ovog skupa. Domaćin je bio iznenađen brojem okupljenih planinara-više od 300 učesnika. Domaćini su se iskazali kao i do sada u organiziranju ovog pohoda. Nakon pozdravne riječi domaćina, krenulo se na tri staze : Petrov vrh 5 sati, put dide Račkog 3 sata i Crkva Sv.Lovre oko 1,5 sat. U početku se nad Krndijom spustila magla, ali kasnije je zasjalo sunce i činilo se da je ovo jedan lijep jesenski dan. Na stazi kroz šumu šuštalo je suho lišće pod nogama. Duge kolone planinara su krenule svaka u svom pravcu. Mi smo imali sudionike na sve tri staze. Domaćini su imli iznenađenje –poklon za najstarijeg i najmlađeg sudionika. Ovaj put su bile sudionice – najstarija 83 godine i najmlađa 4 godine iz Osijeka. Obzirom da se nisu svi istovremeno vratili sa staza, nije bilo problema u redu ispred kotlova s grahom i kuhanim vinom. Organizirana je i izložba slika slikara planinara iz Đurđenovca i kamenih skulptura, te ponuda OPG-a s domaćim proizvodima, a neki su se mogli okušati u jahanju na konju. Druženje je potrajalo do kasnih poslijepodnevnih sati uz glazbu i pjesmu. Skup je osiguravala služba HGSS-a i nije bilo niti jedne nezgode, pa se može reći da u planini svatko može naći svoju stazu, bez obzira na dob i fizičku spremnost.

Na kraju obavještavamo sve članove Društva da ćemo u petak 2. veljače 2018. g. održati redovitu i izbornu Skupštinu u prostorijama Doma umirovljenika u Belišću s početkom u 18 sati.

Pozivamo članove, kao i goste da se odazovu u što većem broju. Nakon službenog dijela organizirana je planinarska veselica.