Hrvatsko planinarsko društvo "BELIŠĆE"

Mosor

Kozik 1319 m

 

18.05.2007.u 22 h planinari HPD "Belišće" su se kombijem zaputili ka Splitu. Cilj nam je bio Mosor i Kozjak , a dva mjeseca smo tu ideju vrtili po glavicama sve dok konačno nismo odabrali pogodan vikend koji je najavljivao idealno vrijeme za planinarenje u tim predjelima.

Sama planina Mosor proteže se kao visoki hrbat dužinom 25 km u pravcu Istok-Zapad i najviši mu je vrh Veliki Kabal sa 1339 mnv. Pristup tom vrhu sa zapadne strane je prilično jednostavan što se ne može reći za pristup s istočnog djela Mosora.

U grad Split smo stigli oko 7 h ujutro, a Vinci nas je dočekao na rotoru, te smo otišli na jutarnju okrepu i gdje nam je Vinci dao sve potrebne upute kako bi došli do mjesta od kuda krenuti sa usponom na Mosor, ta dao i najnoviju kartu Mosora koje je nedavno izdalo njegovo HPD "Mosor" na što su jakoo ponosni.

Naš instruktor Ivo, ovom zgodom prozvan i Atila - bič božji (sutra nam nagrabala, Ivo će me iz gaća zbog ovog istrest), zamislio je da prvo krenemo na Kozik, drugi po visini vrh na Mosoru koji je istovremeno i najzahtjevniji. Iz Splita smo se zaputili ka Gornjem Sitnom, te Dubravi gdje nas je vozač Milan ostavio i mahnuo za sretan uspon.

Na Kozik smo krenuli preko Teple pole, a moram naglasiti i pohvaliti markacioniste na izvrsno markiranoj stazi, jer ni u jednom trenutku nije bilo upitno kojim putem treba ići. Svaka čast! Jedini problem pri usponu nam je pravila bura koja je dobrano puhala, ali nismo se dali smetati.